FAQ

Vanliga frågor om självförsvar och kampsport

Här svarar vi på vanliga frågor om självförsvar, nödvärn, kampsport och kurser.Får du inte svar på dina frågor här får du gärna kontakta oss.

Vilken kampsport är bäst självförsvar?

Alla kampsporter går att använda i självförsvar, men läs gärna vår lista på olika kampsporter för att få tips och hitta den som passar dig bäst.

Varför ska man träna kampsport?

Lär dig självförsvar och få vänner

Alla kampsporter går att använda i självförsvar. Det är en väldigt fysisk träningsform som också innebär kamratskap, respekt och disciplin. Du blir bekväm med att hantera pressande situationer där någon faktiskt försöker greppa, slå eller sparka dig.

När får man använda självförsvar?

Detta är en ganska svår fråga men det finns tre villkor för nödvärnsrätt och dessa innebär:

  1. Det skall föreligga ett angrepp
  2. Det skall vara aktuellt
  3. Självförsvaret skall vara nödvändigt

Alla dessa tre villkor måste vara uppfyllda innan du skall agera i självförsvar.

Vad är feministiskt självförsvar?

Feministiskt självförsvar handlar om att göra kvinnor mer medvetna om sina möjligheter och rättigheter att försvara sig. En kurs i feministiskt självförsvar tar också upp det verbala våldet som kan förekomma.

Klicka här för att hoppa direkt Feministiskt självförsvar.

Är självförsvarsspray lagligt?

Ja, om den inte är en äkta form av pepparspray. En laglig självförsvarsspray får inte innehålla pepparextrakt.

Glöm inte att syftet med en självförsvarsspray handlar om att förhindra ett angrepp och att sprayen faktiskt förblindar en förövare tillfälligt. Du får bara använda en självförsvarsspray i enlighet med nödvärnslagen.

När behöver man söka hjälp?

Du som lever i en våldsnära relation där din partner eller någon i din närhet utsätter dig för våld eller hot på en regelbunden basis bör absolut söka hjälp utifrån. När våldet sker i det egna hemmet räcker självförsvar inte till för att du ska kunna värja dig från våldet.

Det finns hjälp att få i form av råd och stöttning från stödlinjer och kvinnojourer eller en tryggare tillvaro i form av skyddat boende. Du ska inte känna skuld över din situation. Du ska inte heller själv behöva bära bördan av de övergrepp och trakasserier som du utsätts för. Det finns hjälp att få.